Case

Composiet Stempeltechniek

Door - 3 May 2015

Composiet Stempeltechniek

Tijdens de intake van een nieuwe patiënte (Evelien, 36 jaar) constateerde ik occlusaal primaire caries ter plaatse van de 37. Evelien wil de kies netjes gevuld hebben, want in de toekomst wil ze die grijze vullingen ook graag vervangen hebben en dan moet je eigenlijk niet kunnen zien dat er nog vullingen zitten! De stempeltechniek lijkt een snelle en eenvoudige techniek om een goede vormgeving te kunnen creëren.

Primaire caries occlusaal in de 37. In een later stadium zullen ook de 36 en 35 vervangen worden op verzoek van de patiënte.

Isolatie onder cofferdam (Heavy Dam, SDS).

Om de huidige anatomie te kopiëren breng ik vloeibare kunsthars (Resin Block-out, Ultradent) aan en gebruik een microbrush om het stukje kunsthars na polymerisatie vast te kunnen houden.

Fraaie kopie van het fissuurpatroon.

Vervolgens verwijder ik alle caries door de caviteit te excaveren. Harde verkleuringen laat ik zitten.

Na etsen (Ultra-etch, Ultradent), primer en bonding (Optibond FL, Kerr) breng ik een laag body (A3B) composiet (Filtek XTE, 3M Espe) aan.

Vervolgens breng ik een laatste laat glazuur (A3E) composiet (Filtek XTE, 3M Espe) aan en modeleer dit reeds in een aardig vorm.

Vervolgens breng ik huishoudfolie aan en plaats daarbovenop de reeds vervaardigde stempel.

Daarna kun je voorzichtig het folie weer verwijderen en de overmaat composiet ook wegnemen.

Na het weghalen van alle overmaat kun je eventueel nog een penseel gebruiken (GC) om de composiet glad te strijken.

Resultaat direct na het plaatsen van de composietvulling. Occlusie en articulatie blijken te kloppen na controle.

Resultaat na polijsten en afwerken. Door gebruik van de stempeltechniek hebben we een fraaie anatomische vormgeving tot stand gebracht.